piątek, 1 listopada 2013

Paluszki LAJKONIK słone

A dzisiaj sprawdzimy skład bardzo popularnych paluszków marki LAJKONIK - Legendarny Smak, złota jakość wypieku. Paczuszka familijna ma masę ok.300g.
Produkt może zawierać śladowe ilości ziarna sezamu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD: mąka pszenna, sól (3,5%), tłuszcz roślinnydrożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu jęczmienny ekstrakt słodowy.

Mąka pszenna: i tutaj zależy jaki typ, ale przypuszczam, że jeden z najniższych = najmniej składników mineralnych :(
Tłuszcz roślinny: pozbawiony cholesterolu. Może to być olej palmowy...
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Jęczmienny ekstrakt słodowy: słodzik...
Wodorotlenek sodu: uważany za nieszkodliwy, usuwa gorzkawy smak.
Drożdże: :)
Wodorowęglan amonu i wodorowęglan sodu: uważane za nieszkodliwe.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 375 kcal/1589 kJ
Białko: 12g
Węglowodany: 72g
  w tym cukry: 2,9g
Tłuszcz: 3,4g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g
Błonnik: 4,5g
Sód: 1,71g

WRAŻENIA: Paluszki są chrupiące, wypieczone, słone.

2 komentarze:

  1. Chyba nie taki zły ten tłuszcz roślinny, skoro zjadłaś całą paczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papierek udostępniony wraz z kilkoma paluszkami dzięki uprzejmości koleżanki, która rzeczywiście wcześniej skonsumowała prawie całą paczuszkę:DD

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...