sobota, 24 sierpnia 2013

Płatki NESTLE Fitness w polewie jogurtowej

Żeby na moim blogu nie było tak za pięknie i pojawił się wreszcie czerwony kolor, wezmę pod lupę płatki kuszące każdą potencjalną klientkę, która chce wreszcie schudnąć, nie odmawiając sobie przy tym słodkości. Mam przed sobą płatki z pełnego ziarna pszenicy z dodatkiem płatków w polewie jogurtowej Fitness NESTLE, o masie 225g. Producent sugeruje, aby za porcję przyjąć 30g (5 łyżek) - 118kcal. W opakowaniu jest więc ok. 7,5 porcji produktu.
SKŁAD: Płatki Fitness (77,5%): ziarna zbóż (pszenica (45,2%), ryż), cukier, syrop cukru brązowego częściowo inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, regulator kwasowości (fosforany sodu), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli). Płatki Fitness w polewie jogurtowej (22,5%): polewa jogurtowa (14,7%) (cukier, olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), białka mleka, jogurt w proszku (mleko odtłuszczone), emulgator (lecytyny – lecytyna sojowa), regulatory kwasowości (kwas mlekowy, mleczan wapnia), aromat), płatki Fitness, glazura (substancja glazurująca (guma arabska), syrop glukozowy, substancja zagęszczająca  (polidekstroza), olej kokosowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)). Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy, wapń, żelazo).

Pszenica: jest bogata w białko, sód, wapń, potas, magnez, fosfor, siarkę oraz żelazo. Pszenica jest źródłem witamin z grupy B, witaminy D, E, K oraz PP. Poza tym zawiera tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol oraz estrogeny. Aczkolwiek zawiera też skrobię, z którą nie należy przesadzać.
Ryż ciekawe ile % z niej to ryż biały - wolałabym więcej brązowego.
Cukier: próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Syrop cukru brązowego częściowo inwertowanego: cukier!:))
Ekstrakt słodowy jęczmienny:ekstrakt alternatywy dla cukru/ słodzik.
Sól: niewielka ilość nie zaszkodzi...Ale czy my zjadamy niewielkie ilości soli?
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Fosforany sodu: odradza się częste spożywanie.
Mieszanina tokoferoli: naturalne, uważane za nieszkodliwe.
Olej palmowy: wątpliwy, ze względu na jego sposób produkcji...
Serwatka w proszku (z mleka): naprawdę? Z mleka? Nie wiedziałam. W dodatku w proszku.
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!
Jogurt w proszku (mleko odtłuszczone): proszek, proszek :(
Lecytyna sojowa: jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Kwas mlekowy: uważany za nieszkodliwy.
Mleczan wapnia: uważany za nieszkodliwy.
Aromat: tylko jaki? :(
Guma arabska: nie jest określone dopuszczalne dzienne jej spożycie oraz brak informacji na temat skutków ubocznych. U niektórych zbyt duże ilości mogą doprowadzić wzdęć.
Polidekstroza: może mieć działanie przeczyszczające. Odradza się jednorazowe spożywanie w ilości przekraczającej 50 g lub łącznie w ciągu dnia 90 g.
Olej kokosowy: jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Kwas cytrynowy: występuje w ciągu przemiany materii u człowieka, nieszkodliwy w normalnych ilościach.
Substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy, wapń, żelazo): a co mi po tym, skoro to syntetyczne substancje?:(

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 395kcal/1669 kJ
Białko: 7,8g
Węglowodany: 74,9g
 w tym cukry: 23,2g
Tłuszcz: 6g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7g
Błonnik: 5,3g
Sód: 0,4g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/30g:
Wartość energetyczna: 120kcal
Białko: 2,4g
Węglowodany: 22,7g
Tłuszcz: 1,8g
Błonnik: 1,5g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PŁATKÓW FITNESS/100g:
Wartość energetyczna: 361kcal
Białko: 8,4g
Węglowodany: 78,6g
Tłuszcz: 1,4g
Błonnik: 5,9g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PŁATKÓW FITNESS W POLEWIE JOGURTOWEJ/100g:
Wartość energetyczna: 512kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 62,8g
Tłuszcz: 21,7g

Płatki Fitness w opakowaniu 225g łącznie mają wartość równą 630 kcal, a w polewie jogurtowej 259 kcal.
WRAŻENIA: Płatki są wyjątkowo słodkie, chrupiące, o smaku zbóż zmieszanych z cukrem, zaś te w polewie jogurtowej, to praktycznie sam cukier i tłuszcz o smaku mlecznej czekolady.

4 komentarze:

  1. Kurcze, one wcale nie są fit... :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakieś 5 lat temu jadłam je, bo są bardzo smaczne, ale odkąd zobaczyłam co naprawdę się w nich kryje już nigdy nie pojawiły i raczej nie pojawią się u mnie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam je kiedyś. Gratis był dołączony batonik czekoladowy :) Fit jak nic :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No cóż, zawsze trzeba bardzo dokładnie czytać etykiety, bo często bywa tak, że produkty z dopiskiem fit wcale takie fit nie są. Lepiej się po prostu sprzedają ;P
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na fitrabaty.com.pl

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...