poniedziałek, 15 lipca 2013

Czekolada WEDEL gorzka

Dzisiaj zajmiemy się tematem związanym z dość powszechnym produktem, który towarzyszy nam już praktycznie od dwóch stuleci i wciąż nie przestał kusić swoim smakiem najwytrawniejszych koneserów kulinarnych. Mówi się, że jeśli czekolada, to tylko gorzka. Przyjrzyjmy się jej więc z bliska. Pod lupę weźmiemy produkt marki WEDEL.
Opakowanie 100g zawiera 4 sugerowane porcje (a więc 1 porcja to 4,5 kosteczki czekolady = 25g). I teraz nastąpi pytanie: "Komu chciałoby się dzielić kosteczkę na połowę, żeby nie przekroczyć danej ilości produktu?":) 
SKŁAD: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat. Masa kakaowa minimum 64%.  Termin „masa kakaowa” oznacza zawartość składników pochodzących z ziarna kakaowego (w przeliczeniu na suchą masę) – czyli miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszku kakaowego - a więc to z czego powinna głównie składać się czekolada.

Miazga kakaowa: pozbawione łupin, zmielone ziarna kakaowca. Flawonoidy obecne w ziarnie kakaowca chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy, zapobiegają też chorobom układu krążenia. Do produkcji czekolady najlepsi producenci wykorzystują miazgę kakaową, czasami dodając masło kakaowe. Nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie.
Cukier: a więc próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu: inaczej proszek kakaowy zawierający mniej niż 20 % masła kakaowego (kuch kakaowy powstaje wraz z masłem kakaowym z miazgi kakaowej, a z niego właśnie proszek kakaowy).
Tłuszcz kakaowy: inaczej masło kakaowe powstałe z miazgi kakaowej. Masło kakaowe może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren, np. zbyt długie prażenie.
Lecytyna sojowa: tańsza alternatywa dla masła kakaowego. Również może ukrywać niedoskonałości wykorzystanych ziaren. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Jak dotąd nie jest uznawana za szkodliwą, aczkolwiek lecytyna sojowa jest produkowana z soi, której znaczne obszary na świecie są już genetycznie modyfikowane, stąd nie do końca jest to pewna informacja.
Aromat: troszkę niezrozumiały ten składnik, a mianowicie przecież kakao samo w sobie posiada aromat.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 502 kcal/2089 kJ
Białko: 8,4g
Węglowodany: 39,4g
  w tym cukry: 34,8g
Tłuszcz: 31,8g
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 20,1g
Błonnik: 12,5g
Sód: 0,01g

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/25g - 4,5 kosteczki (% GDA*):
Wartość energetyczna: 125 kcal/522 kJ (6,2%)
Białko: 2,1g (4,2%)
Węglowodany: 9,8g (3,6%)
  w tym cukry: 8,7g (9,7%)
Tłuszcz: 7,9g (11,3%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,0g (25%)
Błonnik: 3,1g (12,4%)
Sód: <0,01g (<0,4%)

*GDA- Wskazane Dzienne Spożycie dla przeciętnej osoby dorosłej, indywidualne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od płci, wieku, wysiłku fizycznego i innych czynników.

Zawiera soję, może zawierać orzechy arachidowe, orzechy, mleko, zboża i jaja.

WRAŻENIA: Czekolada dość twarda, łamie się z charakterystycznym pęknięciem, nie rozpływa się błyskawicznie w ustach, aczkolwiek ma dość słodki smak i można wyczuć w niej nutę kakao.

3 komentarze:

  1. Please let me know if you're looking for a author for your
    site. You have some really good articles and I believe I would be a good asset.
    If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please shoot me an email if interested. Kudos!


    Feel free to surf to my homepage pirater un compte facebook porter plainte

    OdpowiedzUsuń
  2. I do not know whether it's just me or if everybody else
    encountering issues with your website.

    It appears as though some of the written text on your content are running off the screen.
    Can someone else please comment and let me know if this
    is happening to them as well? This could be a problem with my internet browser because I've had this happen before.
    Thanks

    OdpowiedzUsuń
  3. trudno żeby czekolada nie miała cukru ^^

    OdpowiedzUsuń

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...