środa, 17 lipca 2013

Budyń DR. OETKER Słodka Chwila, smak śmietankowy

Jest i ulepszenie dla kogoś, kto nie ma pod ręką mleka. Tylko ja się pytam: "Co to za budyń bez prawdziwego mleka?". No ale nic, zobaczmy...
Mam przed sobą Budyń marki DR. OETKER, a dokładnie proszek o masie 43g w saszetce, który należy rozpuścić w 175 ml wrzącej wody (3/4 średniej wielkości kubka). Już się boję...
Powstanie nam 1 porcja produktu o masie 218g. Producent deklaruje obecność tylko naturalnych barwników.
SKŁAD: cukier, skrobie modyfikowane, mleko w proszku odtłuszczone, preparat tłuszczowo-białkowy (syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), białka mleka, stabilizator (fosforan dipotasowy)), substancja zagęszczająca (karagen), aromaty, barwnik (beta-karoten).

Cukier: NA PIERWSZYM MIEJSCU - próchnica zębów, ciągłe uczucie głodu, w gorszych przypadkach zapalenie żołądka i jelita grubego, konieczność zwiększania dawki witaminy B, cukrzyca, otyłość, kamica żółciowa, choroby trzustki, zawał serca...
Skrobie modyfikowane: naturalne zagęszczacze, nieszkodliwe.
Mleko w proszku odtłuszczone: uzyskane w wyniku odparowanie mleka krowiego odtłuszczonego - poddanego obróbce cieplnej, dzięki czemu zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m). Musi być wzbogacane w syntetyczne witaminy :(
Syrop glukozowy: zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i wielocukrów. Nie zdziwiłabym się, gdyby przez nagły spadek cukru we krwi po dużym wzroście, Wasz organizm zareagowałby "napadem" na jedzenie.
Utwardzony tłuszcz roślinny: prawdopodobnie źródło kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL), a obniżają poziom „dobrego”(HDL), a więc miażdżyca w pobliżu.
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych: uważane za nieszkodliwe, występują w naturze.
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym: uważane za nieszkodliwe.
Białka mleka: głównie kazeina, która jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi, ale jednocześnie to główny alergen mleczny. A więc UWAGA ALERGICY!

Stabilizator (fosforan dipotasowy): fosforany są naturalne, ale odradza się ich częste spożywanie
Substancja zagęszczająca (karagen): w dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
Aromaty: znów aromat...trzeba przecież nadać aromat śmietanki naszemu "pseudo-budyniowi".
Barwnik (beta-karoten): pokolorujemy i już mamy piękny odcień budyniu śmietankowego...

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/218g (% GDA*):
Wartość energetyczna: 174 kcal/737 kJ (9%)
Białko: 3,9g (8%)
Węglowodany: 34,2g (13%)
  w tym cukry: 19g (21%)
Tłuszcz: 2,4g (3%)
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2g (11%)
Błonnik: 1,1g (4%)
Sód: 0,07g (3%)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU/100g:
Wartość energetyczna: 338 kcal/80 kJ
Białko: 1,8g
Węglowodany: 15,7g
  w tym cukry: 8,7g 
Tłuszcz: 1,1g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1g
Błonnik: 0,5g
Sód: 0,03g

WRAŻENIA: Budyń jest puszysty, dość gęsty, aczkolwiek jego smak mnie troszkę zastanawia - czuć chemią. Jest na pewno bardzo słodki. Śmietanka? No cóż, jakiś posmak mleczny musi być. Kolor? Tak, jasny żółty, bo są barwniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Masz pomysł, w jaki sposób wykorzystać dany produkt w kuchni? Podziel się z innymi. Nie wiesz, w jaki sposób "poradzić sobie" z danym artykułem? Zapytaj. Chcesz ocenić smak oraz jakość produktu? Twoja opinia jest bardzo ważna...